دلایل زیادی برای بیماری‌های عصبی عضلانی وجود دارد. اغلب اوقات تغییرات عضلانی و عصبی ناشی از بیماری های سیستمی می باشد، به این معنا که یک بیماری عمومی بر دستگاه عصبی عضلانی بدن تأثیر می‌گذارد. گاهی اوقات تنها علامت این بیماری سیستمیک فقط همان اختلالات عصبی عضلانی می باشد. بیماری‌های دیگری که می‌توانند علائمی از سوی اعصاب و عضلات ایجاد کنند شامل مشکلات کبدی، کلیه، اختلالات الکترولیتی خون و بیماری‌های اندوکرینی مانند: اختلالات تیروئید، اختلال در عملکرد غدد آدرنال یا دیابت ملتوس می باشند. به منظور حذف این بیماری ها از لیست تشخیص تفریقی بیماری ها، توصیه می‌کنیم برخی آزمایشات خونی انجام شود. از جمله آزمایش CBC(شمارش کامل سلول‌های خونی) و پنل شیمیایی خواهد بود. اگر چیزی در این آزمایشات خونی ما را مشکوک به یک اختلال خاص بکند، ممکن است تست‌های بیشتر برای ارزیابی بیشتر پیشنهاد داده شود. تجزیه و تحلیل ادرار هم به ارزیابی عملکرد کلیه کمک می‌کند.

اختلالات عصبی عضلانی شامل طیف وسیعی از بیماری‌ها می‌شود که بر سیستم عصبی محیطی تأثیر می‌گذارند که شامل تمام اعصاب حرکتی و حسی است که مغز و نخاع را به بقیه بدن متصل می‌کند. ضعف پیشرونده عضلانی علامت برجسته این اختلالات است.

گاهی اوقات سرطان در دیگر قسمت‌های بدن می‌تواند ضعف عضلانی و عصبی ایجاد کند. سرطان همچنین ممکن است سیستم ایمنی را به فعالیت بیاندازد تا آنتی‌بادی‌ها را علیه خود تولید کند. برای حذف احتمال وجود سرطان، توصیه می‌شود که رادیوگرافی سینه و سونوگرافی شکم انجام شود. اگر همه این آزمایشات نرمال باشند یا بیماری عصبی عضلانی را توجیه نکنند، مرحله بعدی بررسی عصب‌ها و عضلات است. نحوه انجام این آزمایشات که تست‌های الکتروکاردیودیاگنوستیک نامیده می‌شوند و تحت بیهوشی انجام می‌شوند، به این صورت است که سوزن در عضلات قرار می‌گیرد تا عضلات را ارزیابی کنند و در امتداد عصب‌ها برای ارزیابی عملکرد عصب قرار می‌گیرند. این تست ها تنها آزمون‌های عملکردی هستند و به ما تشخیص خاصی نمی‌دهند. 

بیوپسی از برخی از عضلات و اعصاب می‌تواند به ما کمک کند تا ایده بهتری از علت بیماری عصبی-عضلانی بگیریم.

در نهایت با توجه به علل اولیه و نوع علایم و پاسخ تستهای تشخیصی نوع بیماری تشخیص داده شده و درمان مناسب برای بیمار ارائه میشود. فراموش نکنید که پیگیری دقیق مراحل تشخیصی و مراجعه به موقع به کلینیک دامپزشکی میتواند تاثیر مثبت به سزایی در تشخیص زودهنگام و بهبود بهتر و کاملتر حیوان شما داشته باشد.


بازنویسی توسط ساناز ذهنی
دانشجوی دکتری دامپزشکی
کارآموز کلینیک آدورینا